Bel ons

Cavia

Dit uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte afkomstige knaagdiertje is zowel binnen als buiten goed te houden. De meeste mensen denken dat een cavia slecht tegen kou kan, maar zowel bij dierenarts Ebeli als bij meerdere assistentes, vermaken de cavia's zich al jaren zomer en winter buiten. Een goede beschutting tegen regen en wind is dan natuurlijk wel van belang. Ook is beschutting tegen de zon erg belangrijk. We hebben al een paar keer een cavia meegemaakt met een hitteshock. Cavia's zijn echte gezelschapsdieren die de ruimte nodig hebben. Geef ze daarom een grote leefomgeving met veel afleiding.

Aangezien cavia's zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, moet dit extra worden toegevoegd aan het voer. Veel groenvoer (andijvie, witlof, paprika) en eventueel een Rotor vit C pilletje per dag voorkomen problemen. Met name bij jonge cavia's zien wij regelmatig verlammingen aan de achterzijde optreden t.g.v. een chronisch vit C gebrek.

Op een dag kregen we 2 cavia's van 1 eigenaar binnen die allebei niet meer konden eten. Beide cavia's bleken een strijkkraaltje over hun ondertanden te hebben. De strijkplank waar de kinderarbeid plaatsvond stak boven de caviakooi uit en een paar kraaltjes waren blijkbaar in de kooi gevallen. Hieronder een aantal wetenswaardigheden over de cavia.

  • Een zieke cavia herken je snel door een gebrek aan eetlust (zeer afwijkend), vermageren en vuile oogjes. Niet eten leidt snel tot grote problemen.
  • Voeding: hooi van goede kwaliteit en caviavoer aangevuld met voldoende vit C is de basis voor een goede voeding. Dagelijkse verse groenten (geen koolsoorten).
  • Huisvesting: cavia's zijn onderzoekende beestjes. Geef ze dus een flinke kooi. Een cavia in een bakje van van 40 bij 60cm is ronduit zielig! Een huisje om weg te duiken en afleiding als wilgentakken en een hooibal geven speelmogelijkheden.
  • Huidproblemen: zien we bijna dagelijks bij cavia's. Jeuk en korsten (vooral op de schouders) wordt meestal door schurft veroorzaakt. Schimmel leidt vaak tot kaalheid op de kop (besmettelijk voor mensen). Luizen veroorzaken ook jeuk, doch geven minder problemen (wel behandelen uiteraard); als je goed kijkt kan je ze met het blote oog zien lopen. Vettige talgklonten op het achterste deel van de cavia; ziet er niet prettig uit en het is met shampoo goed te behandelen.
  • Gebitsproblemen: Bij konijnen zien we het regelmatig voorbijkomen, doch bij cavia's wat zeldzamer: te lange tanden. Deze aandoening kan ontstaan als de tanden t.g.v. een val afbreken. Daarna groeien ze weer terug, echter in een verkeerde stand. Door ze te slijpen kan de goede situatie soms weer hersteld worden. Een andere gebitsafwijking komt aan de kiezen voor. De voorste kiezen vormen een brug over de tong, waardoor de cavia zijn voer niet kan wegslikken. Onder narcose kan deze brugvorming weer worden weggeslepen.
  • Tumoren: worden niet veel gezien bij cavia's. Vaker zien we cystes van de huid en van de eierstokken.
  • Diarree: kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een voedingsovergang. Wacht niet te lang met langskomen want een diarree die te lang aanhoudt kan fataal aflopen.
  • Nagels: zeker aan de voorpootjes kunnen deze krulsgewijs doorgroeien en soms zelfs ingroeien. Korthouden dus.