Bel ons

Honden

Honden geven aanspraak, zorgen voor gezelligheid, zijn kindermaatjes en zijn goed voor de sociale kontakten tijdens de dagelijkse wandelingen. Geen wonder dus dat honden al generaties lang bij mensen leven.

Alle medewerkers van Dierenkliniek Buiten-Mere zijn uiteraard zelf ook hondenliefhebbers. De zorg voor uw hond is daarom bij ons in vertrouwde handen: wij weten wat uw hond voor u betekent!

 

Hieronder vindt u informatie over een aantal veel voorkomende ziekten bij de hond. Dit zijn richtlijnen. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd bellen!

Wat kan ik doen als mijn hond diarree heeft?
Bij diarree wordt tegenwoordig geadviseerd kleine hoeveelheden van het eigen voer te geven. Bijvoorbeeld 5 x per dag een kleine hoeveelheid i.p.v. 2 x daags. Als de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt of als de hond er echt ziek van is, dan moet u contact opnemen. Diarree in combinatie met braken is gevaarlijk d.w.z. neem binnen 24 uur contact op.

Wat kan ik doen als mijn hond braakt?
Elke hond kan wel eens braken. Geef de hond even een paar uur geen eten of drinken. Als de hond wel wil drinken, geef dan kleine beetjes in 1 keer. Houdt het braken aan of is uw hond er duidelijk ziek van, neem dan contact op. Het braken moet na 24 uur echt over zijn, anders contact opnemen.

                                               

Wat kan ik doen als mijn hond een oorontsteking heeft?
Een oorontsteking bij de hond herken je meestal aan schudden met de kop en krabben aan een oor (vaak in combinatie met piepen). Een ontstoken oor stinkt ook. Oorontstekingen kunnen worden veroorzaakt door meerdere zaken. Aangezien ze zelden uit zichzelf overgaan, adviseren we op korte termijn langs te komen. Bij heftige pijn of heftig schudden liefst dezelfde dag nog.

Wat kan ik doen als mijn hond kreupel is?
De meeste kreupelheden ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting. Bij jonge honden kunnen groeiafwijkingen kreupelheid veroorzaken. Het is belangrijk de hond in ieder geval 3 dagen aan de lijn uit te laten, korte stukjes en vooral niet te laten spelen. Houdt de kreupelheid langer aan, dan is het verstandig om langs te komen ter controle. Heeft u twijfel over welke poot kreupel is, dan kunt u even een filmpje maken; liefst voor voren genomen met een aangelijnde hond in stap. Belast de hond de poot helemaal niet, dan adviseren wij dezelfde dag langs te komen.

Wat kan ik doen als mijn hond niet kan plassen?
Als uw hond écht niet kan plassen, dan is dat een spoedgeval! Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als blaassteentjes in de plasbuis terecht komen en deze de afvoer afsluiten. De blaas kan overvuld raken en de hond kan binnen 24 uur hieraan doodgaan. Plast uw hond frequent kleine beetjes, dan wordt dat meestal veroorzaakt door een blaasontsteking. Meestal kan de hond zijn plas niet meer ophouden en plast dan ook in huis, soms met bloed. Liefst binnen 24 uur ter controle komen en probeer wat urine mee te nemen zodat wij kunen zien of er kristallen in zitten, wat de zuugraad is etc.

Wat kan ik doen als mijn hond jeuk heeft?
Jeuk kan door veel dingen worden veroorzaakt. Controleer in ieder geval goed op vlooien. Deze vindt je meestal achterop de rug bij de staartaanzet. Jeuk kan ook door allergiën worden veroorzaakt. Meestal zitten de honden dan te knagen aan hun pootjes en hebben last van smetpleken in oksels en liezen. Soms kunnen honden ook een acute allergische reactie krijgen met bulten over hun hele lichaam. In zo'n geval gelijk bellen om uitbreiding tegen te gaan.
Acute heftige jeuk kan een "hotspot" veroorzaken. Een hond krabt of bijt zich in een paar minuten helemaal kapot. Vaak zien we dit op de wang of op de billen. De behandeling daarvan komt neer op scheren, schoonmaken en voorkomen dat hij zich verder kapot bijt.

 

 

Meer over de entingen, voeding.