Hond op schoot

Honden

Honden geven aanspraak, zorgen voor gezelligheid, zijn kindermaatjes en zijn goed voor de sociale contacten tijdens de dagelijkse wandelingen. Geen wonder dus dat honden al generaties lang bij mensen leven.

Alle medewerkers van Dierenkliniek Buiten-Mere zijn zelf ook grote hondenliefhebbers. De zorg voor uw hond is bij ons in vertrouwde handen. Wij weten wat uw hond voor u betekent!

Onderstaand ziet u informatie over een aantal vaak voorkomende ziektes bij een hond. Dit zijn richtlijnen. Bij twijfel kunt u altijd bellen!

Mijn hond heeft diarree

Bij diarree wordt tegenwoordig geadviseerd kleine hoeveelheden van het eigen voer te geven. Bijvoorbeeld vijf keer per dag een kleine hoeveelheid in plaats van twee keer per dag normaal. Als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt of als de hond er echt ziek van is, dan moet u contact opnemen. Diarree in combinatie met braken is gevaarlijk. Neem hiervoor binnen 24 uur contact met ons op.

Mijn hond braakt

Elke hond kan wel eens braken. Geef de hond even een paar uur geen eten of drinken. Als de hond wel wil drinken, geef dan kleine beetjes. Houdt het braken aan of is uw hond er duidelijk ziek van, neem dan contact op. Het braken moet na 24 uur echt over zijn, anders contact opnemen.

Mijn hond heeft een oorontsteking

Een oorontsteking bij de hond herken je meestal aan schudden met de kop en krabben aan een oor. Vaak in combinatie met piepen of janken. Een ontstoken oor stinkt ook. Oorontstekingen kunnen worden veroorzaakt door meerdere zaken. Ze gaan zelden uit zichzelf over, wij adviseren op korte termijn langs te komen. Bij heftige pijn of heftig schudden het liefst dezelfde dag nog. Veel oorontstekingen worden veroorzaakt door allergieën. Bij terugkerende oorproblemen is het zeker de moeite waard hier dieper op in te gaan.

Mijn hond is kreupel

De meeste kreupelheden ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting. Bij jonge honden kunnen groeiafwijkingen kreupelheid veroorzaken. Het is belangrijk de hond in ieder geval drie dagen aan de lijn uit te laten, korte stukjes en vooral niet te laten spelen. Houdt de kreupelheid langer aan, dan is het verstandig om langs te komen ter controle. Heeft u twijfel over welke poot kreupel is, dan kunt u even een filmpje maken. Het beste van voren genomen met een aangelijnde hond in stap. Belast de hond de poot helemaal niet? Wij adviseren om dezelfde dag langs te komen.

Mijn hond plast moeilijk of niet

Als uw hond écht niet kan plassen, dan is dat een spoedgeval! Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als blaassteentjes in de plasbuis terecht komen en deze de afvoer afsluiten. De blaas kan overvol raken en de hond kan binnen 24 uur hieraan doodgaan. Plast uw hond frequent kleine beetjes, dan wordt dat meestal veroorzaakt door een blaasontsteking. Meestal kan de hond zijn plas niet meer ophouden en plast dan ook in huis, soms met bloed. Liefst binnen 24 uur ter controle komen en probeer wat urine mee te nemen zodat wij dat kunnen bekijken en controleren.

Mijn hond heeft jeuk

Jeuk kan door veel dingen worden veroorzaakt. Controleer in ieder geval goed op vlooien. Deze vindt je meestal achterop de rug bij de staartaanzet.

Jeuk kan ook door allergieën worden veroorzaakt. Meestal zitten de honden dan te knagen aan hun pootjes en hebben last van smetplekken in oksels en liezen. Aangezien allergieën zelden uit zichzelf over gaan is het zeker de moeite waard dit probleem verder uit te werken.

Honden kunnen ook een acute allergische reactie krijgen met bulten over hun hele lichaam. In zo’n geval gelijk bellen om uitbreiding tegen te gaan.

Acute heftige jeuk kan een “hotspot” veroorzaken. Een hond krabt of bijt zich in een paar minuten helemaal kapot. Vaak zien we dit op de wang of op de billen. De behandeling daarvan komt neer op scheren, schoonmaken en voorkomen dat hij zich verder kapot bijt.