kitten op schoot

Katten

Katten zijn gezellige, maar ook mysterieuze dieren. Katten zijn leuke speelmaatjes en kunnen buiten rustig hun gang gaan. Ze spelen ook een steeds grotere rol in de samenleving. Wie kan ze weerstaan?

Wij zijn er trots op dat we het Gold label van de iCatcare hebben! Dit houdt o.a. in dat wij proberen zo katvriendelijk mogelijk te werken. Klik hier om te lezen wat dat voor uw kat betekent. De wachtkamer is zo ingericht, dat katten op veilige afstand van honden zitten. Tevens is er een aparte kattenopname.

Veel katten ondergaan stress bij het bezoek aan de dierenarts. Bij stress stijgt onder andere de bloedglucosewaarde en de lichaamstemperatuur van de kat. Dit maakt het onderzoeken soms moeilijk en sommige uitslagen onbetrouwbaar. Om deze stress te minderen kunt u het beste ruim van tevoren een ruime vervoersmand in de huiskamer te zetten met een doek ín de mand en een doek over de mand. Dit geeft uw kat een veiliger gevoel.

Voor de behandeling van katten hebben we (bijna) alles in huis. Uiteraard de entingen, worm- en vlooienmiddelen. De testen voor bloedgroepbepaling, giardia, leucose en kattenaids hebben we standaard in huis. Ook voor een bloeddrukmeting voor de kat kunt u bij ons terecht.

Onderstaand ziet u informatie over een aantal vaak voorkomende ziektes bij de kat. Dit zijn richtlijnen. Bij twijfel kunt u altijd bellen!

Mijn kat heeft diarree

Diarree bij kittens kan echt gevaarlijk zijn! Maak een afspraak ter controle en neem wat ontlasting mee. Wij kunnen dan o.a. op Giardia testen en gelijk gericht behandelen. Diarree bij volwassen katten is vaak onschuldig, doch als het langer dan 3 dagen duurt of uw kat is erg echt ziek van dan is het verstandig een afspraak te maken.

Mijn kat braakt

Elke kat kan natuurlijk wel eens braken, maar als dit 24 uur aanhoudt of uw kat is er  ziek van maak dan een afspraak ter controle. Wij zien regelmatig katten met darmverstoppingen t.g.v. ingeslikte speeltjes, oordopjes, touwtjes ed. Het blijft oppassen!

Mijn kat zit op de bak te persen

Dit is een spoedgeval bij katers. De plasbuis kan verstopt zitten waardoor de blaas sterk overvuld wordt. Na 24 uur kan de kat hieraan zelfs overlijden. Bellen dus; ook in het weekend.

Mijn kat valt af

Afvallen kan vele oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is nierfalen. De kat voelt zich niet lekker, eet wat minder en geeft wat vaker over.

Suikerziekte zien we ook regelmatig.  Uw kat gaat plots extreem drinken en ondanks een goede eetlust valt hij snel af. Meestal komt dit voor bij katten die daarvoor aan de stevige kant waren. Bij oudere katten zien we vaak een te snel werkend schildklier. De kat is levendig, eet meer dan goed, maar valt toch af.

Voor alle bovenstaande gevallen maken we graag een afspraak voor bloedcontrole. Het is gunstig uw kat minimaal 6 uur van tevoren nuchter te houden.

In Nederland is in 2007 het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) opgericht. Deze organisatie geeft per diersoort enorm veel informatie over aanschaf, gezondheid, kosten etc. Klik op het logo voor hun kattensite.

Dierenkliniek Buitenmere - Almere Buiten