Huisvesting in de winter

Ieder winter als het koude weer toeslaat, krijgen we veel vragen of konijnen en cavia’s wel winter bestendig zijn en of ze buiten kunnen blijven. Met name van cavia’s wordt gedacht dat ze slecht tegen koude kunnen. Echter: cavia’s komen oorspronkelijk uit het hooggebergte van de Andes en komen daar voor tot op 4000 meter. Cavia’s hebben wel een hekel aan nattigheid. Konijnen komen ook in de poolstreken voor. Dus zowel voor konijnen als cavia’s geldt: ja, ze kunnen de hele winter buiten blijven.

Enkele tips voor buitenverblijven van konijnen en cavia’s

Een droge plaats is heel belangrijk. Vooral bij regen en sneeuw is het noodzakelijk dat de leefruimte en uitloop droog blijven. Bij harde wind mag er ook geen nattigheid in de hokken waaien. Een standaard konijnenhok tegen de tuinmuur voldoet dus niet! Dit regent veel te veel in. Probeer een plek in de tuin te vinden waar zo weinig mogelijk wind staat. Bij strenge vorst is vaak de drinkwatervoorziening het grootste probleem. De nippeltjes van drinkflesjes bevriezen snel.

Dierenkliniek Buitenmere - Almere Buiten

Het is ongewenst om antivriesmiddeltjes (glycerol, zout of suiker) door het drinkwater te doen. Het is bij extreme koude beter om 3 keer per dag het water te verversen en uiteraard regelmatig groenvoer te voeren, omdat daar ook veel vocht in zit. Niet teveel in 1 keer omdat het anders weer bevriest. Ook geen natte groenten geven! Meerdere (plastic) drinkbakjes geplaatst binnen de tochtvrije ruimtes zijn ideaal. Belangrijk is dat deze bakjes stabiel zijn of vast te maken aan bijvoorbeeld de tralies.

Extra voeding in de vorm van bix en goed hooi is uiteraard noodzakelijk. Aangepast voer is niet nodig.

Er bestaan isolatiehoezen voor konijnenhokken. Ook hiervan een voorbeeld op de foto. O.a. te zien op website www.dierenverblijf.com

Als konijnen halverwege de winter naar binnen moeten, bijvoorbeeld t.g.v. ziekte, dan kunnen ze niet meer naar buiten. Beter is het dan om ze eventueel naar een onverwarmde, maar wel vorstvrije, berging of garage te verplaatsen. Tijdens het schoonmaken van het hok, kan een konijn ook het beste in een onverwarmde plaats blijven. Als ze gewend zijn om buiten te zitten, kunnen konijnen slecht tegen warmte!

De onderstaande foto’s zijn genomen bij dierenarts Ebeli thuis in december 2010. In de winter plaatsen we nog een extra schot tegen de wind. D.m.v. een lichtsnoer kunnen we van binnenuit alles in de gaten houden. Zoals te zien op de foto’s scharrelen de cavia’s in het overdekte gedeelte door het stro.

Dierenkliniek Buitenmere - Almere Buiten Dierenkliniek Buitenmere - Almere Buiten