Corona en uw huisdier

Afgelopen weekend heeft de NOS een bericht gepubliceerd over dieren die in het Midden-Oosten massaal uit huis gezet worden. Onder andere omdat mensen bang zijn voor besmetting met COVID-19 voor en door hun huisdier. Dit met alle gevolgen van dien: asielen zijn overvol, dieren worden op straat gedumpt of zelfs gedood. Een horrorscenario die we in Nederland gelukkig niet kennen en natuurlijk willen voorkomen.

Er gaan enkele verhalen rond over besmette dieren en mensen die bang zijn om besmet te worden door de dieren. Gelukkig schrijft het RIVM dat kans van COVID-19 besmetting van dier op mens zeer (!) klein is. De verhalen komen voort uit de publicatie van de NOS over een kat uit België; Eind maart is de ontlasting en braaksel van een kat van een COVID-19 patiënte uit België positief getest op het virus. De kat had klachten als diarree, braken en hoesten. Of de klachten echter veroorzaakt zijn door het Corona virus is niet zeker. Gelukkig is de kat inmiddels hersteld.

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen dan is het verstandig om proberen te voorkomen dat uw dier u in het gezicht likt en natuurlijk om regelmatig uw handen te wassen. Verder kunt u uw hond gewoon uitlaten en uw kat gewoon aaien en uw konijn gewoon aandacht geven. Ons advies is dan ook om juist tijdens deze crisis extra te genieten van de onvoorwaardelijke liefde van uw dier die vast ontzettend blij is met alle extra aandacht.

Meer weten? Lees de laatste updates van het RIVM : https://www.onehealth.nl/vragen-en-antwoorden-over-nieuw-coronavirus