De oudere hond

senioren hond zwart wit foto

Vanaf wanneer is een hond een oudere hond of seniorenhond?
Dit hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factor is het ras en de grootte van de hond. Sommige rassen worden gemiddeld slechts 8 jaar oud, zoals bijvoorbeeld de Duitse dog. Andere rassen, zoals de poedel of Yorkshire terrier, worden gemiddeld 14 jaar oud. In het algemeen worden kleinere honden ook ouder dan grotere honden.

Welke problemen brengt deze ouderdom met zich mee?
Het is belangrijk te weten dat ouderdom geen ziekte is. Door preventief onderzoek kunnen een aantal sluimerende aandoening op tijd opgespoord worden.  Voorbeelden van zulke sluimerende aandoeningen zijn onder andere artrose, tumorgroei en een slecht gebit met alle pijn en gezondheidsgevolgen van dien.

Het is van groot belang dat u signalen oppakt en actie onderneemt zonder de gedachte ‘Hij wordt ook een dagje ouder’ mee te laten spelen. Bij vroege diagnosevorming zijn er vaak meer therapiemogelijkheden dan wanneer een aandoening al in een vergevorderd stadium is.

Let daarom goed op onder andere de volgende signalen:

  • Veranderingen in gedrag
  • Veranderingen in activiteit
  • Gewichtsverlies
  • Opvallend veel drinken
  • Opvallende toename of afname in eetlust

Let op: Ouderdom is geen ziekte! Mocht u twijfels hebben over de gezondheid van uw senioren hond, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven graag advies en hopelijk kunnen we tijdig inspringen op eventuele gezondheidsperikelen.

Wij bieden op de kliniek een seniorencheck aan voor oudere honden (en natuurlijk andere dieren). Hierbij wordt aan de hand van een checklist, bloedonderzoek en urine onderzoek een indruk gegeven van de gezondheid van uw hond.  Het belangrijkste doel van deze check is het tijdig opsporen van sluimerige aandoeningen voordat deze problemen geven. Zo heeft uw hond een grotere kans op een langer en gezonder hondenleven.

Naast uw oplettendheid is het van belang dat u de voeding van uw hond aanpast aan zijn/haar leeftijd. Een aangepaste voeding voor oudere dieren bevat de aangepaste voedingsstoffen die uw kat een zo goed mogelijke kans geven om gezond en pijnvrij oud te worden. Wij geven u graag advies.

Euthanasie / in laten slapen
Helaas komen de meeste eigenaren voor de beslissing te staan of het wel of niet tijd is om hun hond te laten in slapen. Natuurlijk staan onze dierenartsen altijd voor u klaar om dit gesprek met u aan te gaan. Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren en u alle medische opties voorleggen. Voor veel mensen is het toch nog onbekend wat euthanasie, of het ‘laten inslapen’ nou precies inhoudt. Hier geven wij op graag antwoord op. Klik daarvoor op deze pagina.

Mocht u vragen hebben over uw oudere hond of ander dier, wij staan u graag te woord.