De oudere kat
zwart witte kat

Vanaf wanneer is een kat een oudere kat of seniorenkat?
Dit hangt al van een aantal factoren. De belangrijkste factor is het ras. Raskatten worden gemiddeld een stuk minder oud dan de huis-, tuin-, en keukenkat; een Europese korthaar wordt gemiddeld een jaar of 16. Een Burmees wordt gemiddeld slechts 11 jaar.

Bij de raskatten is de Siamees een gunstige uitzondering: ook zij kunnen makkelijk 16 jaar worden. Een raskat is dus op een leeftijd van 9 jaar al senior en een Europese korthaar is vanaf 12 jaar senior.

Welke problemen brengt deze ouderdom met zich mee?
Ouderdom is geen ziekte! Door preventief onderzoek kunnen een aantal sluimerende aandoeningen op tijd opgespoord worden. Voorbeelden van zulke sluimerende aandoeningen zijn onder andere artrose, schildklierproblemen en nierfalen. Ook een slecht gebit kan voor veel problemen zorgen. Zo’n 70 tot 80% van de katten heeft te maken met gebitsproblemen: van tandvleesontsteking tot wegrottende elementen die voor de nodige bacteriële infecties zorgen.

Katten zijn meesters in het verbergen van hun ongemakken. Het is daarom erg belangrijk om de subtiele signalen op te pakken en actie te ondernemen. Let daarom goed op onder andere de volgende signalen:

  • Gedragsveranderingen zoals het slechter verzorgen van de vacht, het minder aanhankelijk of minder actief zijn.
  • Gewichtsverlies
  • Veel drinken
  • Toename of afname van de eetlust

Let op: ouderdom is geen ziekte! Neem bij twijfel over de gezondheid van uw oudere kat gerust contact met ons op zodat we samen tijdig kunnen inspringen bij eventuele gezondheidsproblemen.

Wij bieden op de kliniek een seniorencheck aan voor oudere katten. Hierbij wordt aan de hand van een checklist en bloedonderzoek een indruk gekregen van de gezondheid van uw kat. Het belangrijkste doel van deze check: opsporen van sluimerende aandoeningen vóórdat deze problemen geven. En daardoor een langer en gezonder kattenleven.

Naast uw oplettendheid is het van belang dat u de voeding van uw kat aanpast aan zijn/haar leeftijd. Een aangepaste voeding voor oudere dieren bevat de aangepaste voedingsstoffen die uw kat een zo goed mogelijke kans geven om gezond en pijnvrij oud te worden. Wij geven u graag advies.

Euthanasie / in laten slapen
Helaas komen de meeste eigenaren voor de beslissing te staan of het wel of niet tijd is om hun kat te laten in slapen. Natuurlijk staan onze dierenartsen altijd voor u klaar om dit gesprek met u aan te gaan. Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren en u alle medische opties voorleggen. Voor veel mensen is het toch nog onbekend wat euthanasie, of het ‘laten inslapen’ nou precies inhoudt. Hier geven wij op graag antwoord op. Klik daarvoor op deze pagina.  

Mocht u vragen hebben over uw oudere kat of ander dier, wij staan u graag te woord.