Euthanasie

Helaas komt een dag dat het leven van uw hond of kat niet meer dierwaardig is. Als dierenarts kunnen wij u hierin begeleiden d.w.z. u kunt met ons overleggen wat wij van een bepaalde situatie vinden. De meeste huisdieren die ingeslapen worden zijn oud en ernstig ziek, maar soms kan ook een gedragsafwijking reden zijn tot euthanasie. In principe bent ú degene die de beslissing neemt, maar wij kunnen u hierbij wel adviseren.

Welke criteria houden wij aan bij onze adviezen?

Het belangrijkste criterium: een hond of kat moet zijn natuurlijke gedrag kunnen doen en plezier hebben in zijn leven. Een blinde hond of kat kan zich vaak heel goed redden en plezier hebben. Een huisdier die niet meer uit zichzelf uit zijn mandje kan komen of niet meer wil eten kan niet goed meer funcioneren en lijdt dus.

Pijn. Pijn kan dragelijk zijn, maar pijn kan ook ondragelijk zijn. Pijn kan vaak met pijnstillers onder controle worden gehouden. Niet elke hond laat even duidelijk zien hoeveel pijn hij heeft. Aan katten is pijn helemaal moeilijk te zien.

Afwijkend gedrag bij de hond. Het komt maar zelden voor dat wij een hond laten inslapen i.v.m. ongewenst gedrag. Bij agressie naar mensen of andere honden zullen wij u doorverwijzen naar een gedragstherapeut. Alleen indien die ons aangeeft dat het gedrag gevaarlijk is en bij een andere eigenaar ook zal plaatsvinden zullen wij een hond hiervoor laten inslapen.

Afwijkend gedrag bij de kat. De meest voorkomende reden voor het verzoek tot euthanasie bij de kat is onzindelijkheid. Wat eigenaren zich vaak niet realiseren (of niet willen horen) is dat gedrag vaak aan een huiselijke situatie verbonden is. Het is heel goed mogelijk dat in een andere omgeving de kat het ongewenste gedrag niet vertoont. Daarom zullen wij eerst adviseren een lichamelijk onderzoek te laten doen inclusief urine controle. Alleen in uitzonderlijke gevallen zullen wij katten laten inslapen puur en alleen maar om ongewenst gedrag.

Hoe gaat een euthanasie in zijn werk?

Als u samen met de dierenarts besloten heeft uw hond of kat te laten inslapen, willen we graag dat dit op een rustige en waardige manier gebeurt. Daarom maken we de afspraak hiervoor op een rustig tijdstip. Uw huisdier zal eerst een prikje krijgen om hem te laten slapen. Deze prik werkt na ongeveer 5 minuten. Als uw dier niet meer reageert, geven we de 2e injectie. Deze prik geven we (na het wegscheren van de haartjes) in een bloedvat van een poot. Via dit bloedvat gaat de overdosis slaapmiddel naar de hersenen en treedt meestal binnen 10 seconden de dood in. Het dier zucht nog een keer diep en dan stopt het hart. Een enkele keer geven we gelijk de definitieve prik; dit kan gebeuren bij spoedgevallen of als uw huisdier al in coma is en dus niets meer merkt van zijn omgeving.

Kinderen erbij aanwezig?

Het is onze ervaring dat kinderen heel goed bij een euthanasie aanwezig kunnen zijn. Wees eerlijk in het hele verhaal en spreek vooral bij kleine kinderen duidelijke taal: zeg dus niet dat de kat gaat slapen en niet meer wakker wordt, maar zeg eerlijk dat we de kat gaan helpen met doodgaan.

Euthanasie aan huis?

Wij kunnen ons voorstellen dat u het prettig vindt uw huisdier in zijn eigen omgeving te laten inslapen. Aangezien dit voor ons veel tijd kost vragen wij er begrip voor dat dit in onze planning niet altijd mogelijk is. Probeer dit het liefst 1 dag van te voren aan te vragen. Euthanasie aan huis doen we alleen overdag d.w.z. rond 12.00uur ofwel rond 16.00uur. ‘s Avonds is helaas niet mogelijk. Honden tot 30kg kunnen wij meenemen naar de praktijk. Boven dit gewicht vragen wij u de hond te laten ophalen door het crematorium of de dierenambulance. Aangezien een euthanasie aan huis voor ons meer tijd in beslag neemt rekenen we hiervoor een toeslag van € 81,-.

En daarna?

Na het overlijden van uw huisdier bestaan er aantal mogelijkheden wat er met het lichaam gebeurt.

  1. Crematie. Uw huisdier wordt bij ons opgehaald door dierencrematorium Naarden (op verzoek ook door DUC of Majesta). Het dier wordt met respect individueel gecremeerd en collectief verstrooid. Indien gewenst kan het crematorium voor een strooibox of urn zorgen.
  2. Destructie. Uw huisdier gaat naar destructie en wordt verbrand. De as wordt gestort.
  3. Zelf begraven in uw tuin. Dit is toegestaan in Almere.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Laat het ons a.u.b. weten zodat wij deze vragen kunnen verwerken in bovenstaande tekst.

Indien u behoeft heeft aan een gesprek over afscheid nemen of behoefte heeft aan nazorg, dan kunt u ook contact opnemen met Mevrouw Rianne Berkhout. Meer informatie kunt u vinden op haar website.