Longworm in Almere

In 2009 werden de eerste gevallen van longworm bij honden in Nederland beschreven. Binnen 1 jaar werd deze worm (Angiostrongylus vasorum) ook in Almere bij zieke honden aangetroffen. Ook in onze kliniek hebben wij meerdere keren deze parasiet gevonden. Helaas zijn in Almere reeds een aantal honden hieraan overleden. In Almere (en Den Haag) schijnt deze besmettingsraad erg hoog te zijn. Oftewel: er komen veel meer dan elders besmettingen voor! Dit is voor ons de reden hier extra aandacht te besteden.
Hoe wordt deze worm overgebracht? Honden besmetten zich door het opeten van slakken die besmet zijn met de larven van de worm.
De larven maken een trektocht door het lichaam en komen o.a. in de longen terecht. Daar ontwikkelen ze zich tot de wormen. Dit geeft uiteraard enorme ontstekingsverschijnselen in de longen.
Wat zijn de symptomen? De gevallen die wij gezien hebben begonnen meestal met een beetje hoesten en zwaarder ademhalen. Omdat niemand daar van schrikt, zien wij de honden vaak als de klachten erger worden: een flink benauwde hond. Dan gaan bij ons de alarmbellen rinkelen, zeker als het om relatief jonge honden gaat.
Gelukkig bestaat er nu een betrouwbare bloedtest die binnen een paar minuten uitsluitsel geeft.


De behandeling is, mits op tijd gestart, gelukkig vrij eenvoudig maar soms is het longweefsel dermate aangetast dat de patiënt hieraan kan overlijden.
Ter voorkoming is het noodzakelijk minimaal 4x per jaar te ontwormen met Milbemax of Advocate. Niet alle wormmiddelen werken tegen deze longworm, dus pas goed op wat u geeft.
Meer informatie kunt u natuurlijk krijgen bij onze balie.
Of op de website van de specialisten kliniek Amsterdam