April 2018 is de maand van de parasiet

De Esccap heeft april uitgeroepen tot maand van de parasiet. De Esccap is de Europese overkoepelende specialisten organisatie op parasitair gebied. Dit houdt in dat het een onafhankelijk advies orgaan is dat per regio bekijkt welke gevaren er veroorzaakt worden door parasieten bij mensen èn dieren. Zo komen er bijvoorbeeld in Zuid-Europa worminfecties voor die wij gelukkig nog niet in Nederland hebben, maar helaas wel kunnen worden meegebracht met huisdieren na een vakantie.

Veel worminfecties zijn ook zoönoses. Dit houdt in dat mensen de ziekten van katten of honden kunnen krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spoelwormen die veel bij kinderen voorkomen. Meestal zien we dit als onschuldige darmparasiet maar in ernstige gevallen kan het ook tot blindheid lijden omdat de larfjes in de oogbol terecht kunnen komen.
Aangezien alle pups spoelwormen hebben (via de placenta al voor de geboorte) en kittens zich via de moedermelk besmetten blijft het noodzakelijk zowel pups als kitten het eerste halfjaar frequent te ontwormen.

Zoals al eerder in een nieuwsitem beschreven hebben we in Almere een serieus longworm probleem.
Kortom: besteed wat extra aandacht aan de preventie van deze ellende. In de maand april hebben we een aantrekkelijk actie op Milbemax. Bij afname van 4 tabletten krijgt u 25% korting. Voor katten zijn de Milbemax tabletten superklein dus makkelijk in te geven. Voor honden hebben we smakelijke tabletten, die de meeste honden als beloningsbrokje uit de hand opeten.