Oogheelkunde

Bij Dierenkliniek Buiten-Mere heeft dierenarts Cor Ebeli zich toegelegd op de oogheelkunde. Eerst door een aantal 1e lijns nascholingen van o.a. Prof Boevé (specialist oogheelkunde in Utrecht), later ook door nascholing van internationale oogspecialisten die een stuk dieper op de onderwerpen ingaan. Tevens is hij lid van de ESVO: European Society of Veterinary Ophthalmology.

Daarmee is een hoop kennis opgedaan die een brug slaat tussen de eerstelijns diergeneeskunde en de echte oogspecialisten. In Nederland zijn slechts een paar erkende oogspecialisten. Dit zijn dierenartsen die na hun diergeneeskunde studie nog een 2 jarige specialistische vervolgopleiding op dit vakgebied hebben afgesloten met een Europees examen.

Oogafwijkingen bij hond of kat zijn vaak spoedgevallen. Wacht niet te lang met het maken van een controle afspraak. Glaucoom kan bij uw hond of kat binnen 1 dag funest verlopen. Wij krijgen regelmatig het verzoek aan de balie “even” een oogzalfje mee te geven. Dit doen wij nooit. Een oog kan natuurlijk een paar dagen een beetje tranen, maar als uw huisdier met het oog knijpt of als het oogwit vurig is kan er meer aan de hand zijn dan een onschuldige ontsteking.
Uw eigen dierenarts kan u ook naar ons doorsturen. Het is dan handig om de voorafgaande behandelingen aan ons door te geven. Na afloop van de behandeling geven we onze bevindingen weer door aan uw eigen dierenarts.

Voor oogonderzoek en behandelingen zijn vaak specialistische diagnostische hulpmiddelen vereist. Dit instrumentarium is vergelijkbaar met het instrumentarium wat een oogarts voor mensen gebruikt, maar dan nu voor hond, kat of konijn. Deze zijn dan ook aanwezig op de kliniek.

Van links naar rechts een ophtalmoscoop (voor 1e lijns oogonderzoek), een panoptic (voor het bekijken van het netvlies), een tonopen (voor het meten van de oogdruk bij glaucoom bij hond, kat of konijn) en een operatie loupe voor o.a. hoornvlies operaties (bijvoorbeeld bij een cornea sequester, indolent ulcus of cornea dermoid). Laatste foto een cornea dermoid: een stukje huid vergroeid met het hoornvlies.

Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere

En om de brilsterkte van uw hond of kat te bepalen hebben we een retinoscope in combinatie met een skiascopie lenzensysteem. Nou kun je je natuurlijk afvragen wat het praktisch nut daarvan is, maar bij jacht -en sporthonden die niet goed functioneren is het belangrijk dat er een medische oorzaak aan te wijzen is (en dus geen luiheid of slordigheid).