Oogheelkunde

Oogafwijkingen bij hond of kat zijn vaak spoedgevallen. Wacht niet te lang met het maken van een controle afspraak.

Glaucoom kan bij uw hond of kat binnen 1 dag ernstig verslechteren en bij te late behandeling voor blindheid zorgen. Tijdige erkenning van het probleem en het inschakelen van hulp (in dit geval een oogboldruk meting die wij kunnen uitvoeren) is van groot belang voor behoudt of herstel van de oogfunctie.

Wij krijgen regelmatig het verzoek aan de balie “even” een oogzalfje mee te geven. Dit doen wij nooit. Een oog kan natuurlijk een paar dagen een beetje tranen, maar als uw huisdier met het oog knijpt of als het oogwit vurig is kan er meer aan de hand zijn dan een onschuldige ontsteking. Enkele voorbeelden zijn:

  • Beschadiging van het hoornvlies
  • Aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het oog
  • Aanwezigheid van een parasiet in het oog
  • Onderliggend probleem, bijvoorbeeld in het gebit, wat zit doorzet naar het oog

Een juiste diagnose is dus van groot belang voordat eventuele therapie ingezet kan worden. Om die reden geven we nooit zomaar ‘even een zalfje’ mee. 

Uw eigen dierenarts kan u ook naar ons doorsturen. Het is dan handig om de voorafgaande behandelingen aan ons door te geven. Na afloop van de behandeling geven we onze bevindingen weer door aan uw eigen dierenarts.

Hulpstukken

Voor oogonderzoek en behandelingen zijn vaak specialistische diagnostische hulpmiddelen vereist. Dit instrumentarium is vergelijkbaar met het instrumentarium wat een oogarts voor mensen gebruikt, maar dan nu voor hond, kat of konijn. Deze zijn dan ook aanwezig op de kliniek.

Van links naar rechts een ophtalmoscoop (voor 1e lijns oogonderzoek), een panoptic (voor het bekijken van het netvlies), een tonopen (voor het meten van de oogdruk bij glaucoom bij hond, kat of konijn) en een operatie loupe voor o.a. hoornvlies operaties (bijvoorbeeld bij een cornea sequester, indolent ulcus of cornea dermoid). Laatste foto een cornea dermoid: een stukje huid vergroeid met het hoornvlies.

Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere
Oogheelkunde - Dierenkliniek Buitenmere

En om de brilsterkte van uw hond of kat te bepalen hebben we een retinoscope in combinatie met een skiascopie lenzensysteem. Nou kun je je natuurlijk afvragen wat het praktisch nut daarvan is, maar bij jacht -en sporthonden die niet goed functioneren is het belangrijk dat er een medische oorzaak aan te wijzen is (en dus geen luiheid of slordigheid).

Heeft u vragen over de ogen van uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op.