Helaas zijn veel honden en katten panisch voor vuurwerk. En als deze klappen begin december al beginnen dan betekent dat het voor de huisdieren geen leuk uiteinde is.
Is uw huisdier ook zo bang voor vuurwerk? Neem dan op tijd maatregelen.

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die angst verlagend werken. Wij hebben goede ervaringen met Zylkène. Hier moet wel op tijd mee begonnen worden. Wij adviseren u graag wat voor uw huisdier het meest geschikte middel is. Er bestaan ook groepscursussen om uw hond zijn vuurwerkangst te laten overwinnen. Helaas hebben wij regelmatig gehoord dat honden er alleen maar banger van werden. Met een CD met vuurwerk -en onweersgeluiden kunt u thuis trainen, maar ook hiervoor geldt: doe het rustig en met beleid.
Een paar tips: laat de honden vroeg uit. Ga ‘s middags naar de buitengebieden in Almere om ze nog even lekker uit te laten. Het Vaartsluisbos is officieel een vuurwerkvrije zone (2019). Doe in huis de gordijnen dicht en zet een rustig achtergrond muziekje op. Als uw hond schrikt, probeer dan rustig te reageren. Uw reactie kan de angst verergeren. En laat uw huisdieren niet alleen op oudejaarsavond.
In het verleden gaven wij voor extreem angstige honden Alprazolam. Helaas mogen wij dit nu (december 2018) wettelijk niet meer geven. Momenteel zijn 2 middelen toegestaan die alleen na een recent consult mogen worden meegegeven.
Voor katten: zorg ervoor dat het kattenluik ‘s morgen op slot gaat. Katten verstoppen zich graag in een kast of een andere afgesloten ruimte. Zet hier eten, drinken en de kattenbak neer.
Omdat tranquillizers bij katten een erg onvoorspelbaar effect hebben adviseren wij voor katten niets te geven.
Helaas wordt het oude middel Vetranquil nog op internet verkocht. Dit middel maakt de hond wel duf en sloom, maar de hond maakt alles nog gewoon mee, dus volgend jaar zal de angst dan nog groter zijn. Nooit doen dus!